Ongevalssimulatiedag

Evenement

Zondagmorgen 25 september 2016.

Het buitenzwembad De Vossen in Hillegom ligt er rimpelloos en vredig bij.  De buitenklok geeft 8.30uur aan en een temperatuur van 12 graden C. Brrrr… ik moet er nog even niet aan denken om zelfs met dubbel duikpak het water in te gaan maar de weersberichten zijn zeer positief vandaag dus ik heb er alle vertrouwen in dat het met de temperatuur wel goed komt. Eerst maar eens koffie!

Het Instructeurs Collectief Noord-Holland organiseert jaarlijks een Ongevalssimulatie Dag. Ook dit jaar is dat weer prima voor elkaar. De 16 deelnemers, een mix van duikers van diverse verenigingen, worden netjes bij de poort opgevangen en gebriefd waar je je duikspullen kunt uitstallen. Her en der wordt er onder oude bekenden even bijgepraat of nieuwe gezichten aan elkaar voorgesteld. Het sfeertje is nu al gemoedelijk!

Dan volgt de centrale briefing door de organisatie. Het algemene doel is duidelijk: in een open en veilige sfeer met elkaar en van elkaar leren. Daarnaast heeft ieder zo zijn eigen doel vandaag zoals een aantal 3ster duikers in opleiding die deze dag mogen gebruiken om het onderdeel redden met goed gevolg te kunnen aftekenen. Maar ook instructeurs die hun skills willen onderhouden en 1ster en 2ster duikers die hun kennis willen uitbreiden. We worden in groepen van 4 opgedeeld. Na het omkleden en opbouwen van de duikset gaan we naar het station aan de zwembadrand dat ons is toegewezen.

Bij de stations rond de zwembadrand komende o.a. de volgende onderwerpen voorbij: reanimatie en AED, bewusteloze duiker, zuurstof geven, oor perforatie, stikstofnarcose, buddy kwijt, vuile lucht ingeademd, duiker in paniek, vervoersgrepen….enz.   Om beurten treden we op als slachtoffer of hulpverlener. In het begin is het wat onwennig maar al gauw speelt iedereen zijn rol prima mee en vullen we elkaar aan met “do’s en don’ts” met feedback van de instructeur over symptoomherkenning en diagnoses stellen en hoe te handelen. De tijd vliegt voorbij met praktijkverhalen, discussie momenten en erg veel humor!

Dan is het tijd voor de lunch! Ook deze is weer prima geregeld aan lange picknicktafels. De BBQ wordt zelfs aangestoken voor een broodje hamburger. Intussen is de temperatuur opgelopen en is het heerlijk najaarsweer.

Na de lunch vervolgen we de scenario’s nog een uurtje en dan sluiten we de middag af met een gezamenlijke oefening waarbij al het geleerde van de ochtend nog eens voorbij komt.

Om 15uur is de dag ten einde en zijn we allemaal moe maar voldaan. Het is tijd om weer om te kleden en de duiksetjes af te bouwen. De organisatie sluit de dag af met een eindbriefing en we krijgen allemaal een mooi boek mee naar huis over het Caribisch gebied.

Daarna maken we ons snel uit de voeten want op deze laatste dag van het buitenseizoen van Zwembad de Vossen mogen alle hondenviervoeters uit heel Hillegom een bad nemen in het zwembad!?! Ik heb nog nooit zoveel opgewonden honden bij elkaar gezien!!!