1 Ster-Duiker

Het eerste duikbrevet is het brevet 1* duiker. De duiker leert zelfstandig duiken. Na het behalen van dit brevet kan en mag je dus al zelfstandig duiken in binnen- en buitenland.  Wel moet je rekening houden met je bevoegdheden, die passen binnen dat wat je tijdens de opleiding hebt geleerd. De 1*-duiker wordt in het Engels aangeduid als Open Water Diver. Dit is een internationaal bekende benaming, waarvan de bevoegdheden aansluiten bij wat je als NOB-1*-duiker in je opleiding leert.

Brevet doelstellingen

De 1*-duiker wordt opgeleid om zelfstandig met minimaal een gelijkgebrevetteerde duiken te kunnen maken tot een diepte van 20 meter onder gelijke of lichtere omstandigheden dan waarin hij is opgeleid, mits hij te allen tijde binnen de nultijden blijft. De 1*-duiker duikt niet in getijdenwater (stroming). Voordat het 1*-duikbrevet kan worden aangevraagd, moet je minimaal vijf oefenduiken hebben gemaakt. De duiken die je maakt in het kader van jouw opleiding tellen hiervoor mee.

Opleidingseisen
Om deel te nemen aan de opleiding tot 1*-duiker moet je:

  • lid zijn van de NOB;
  • minimaal 14 jaar zijn;
  • een geldig bewijs van een medische goedkeuring voor de duiksport hebben.

Het is aan te raden om de duikkeuring al voor aanvang van de zwembadlessen te doen. Alleen met instemming van de instructeur is het toegestaan met een eigen medische verklaring en vrijwaring te volstaan tot aan de eerste duik in het buitenwater.

Vervolg
Als 1*-duiker kan je verder gaan met de 2*-duikopleiding. Je kunt er ook voor kiezen om je te verdiepen in specialisaties als droogpakduiken, onderwaterfotografie basis, onderwaterbiologie en introductie onderwaterarcheologie. Kijk voor de volledige lijst op https://onderwatersport.org/voor-duikers/specialisaties-vanaf-1-brevet/