Tips voor Duiken in Stroming veroorzaakt door Golfslag

Dit soort stroming is de heen-en-weer beweging van water veroorzaakt door golfslag. Het kan een probleem zijn bij rotsen en ondiepe wrakken, en bij het naderen van een aangemeerde duikboot. Hier is wat je moet doen:

Stap 1: Terugtrekken

Deze stroming, net als de golven die het veroorzaken, komt in sets van sterkere stromen en perioden van zwakkere stromen. Als je moeite hebt om bij de bootladder te komen, trek je een paar meter terug en observeer de situatie totdat je het ritme van de stromingen kunt lezen.

Stap 2: Vecht er niet tegen

Zelfs matige stroming is sterker dan jij. Put jezelf niet uit door er tegenin te proberen te zwemmen. In plaats daarvan kun je je vasthouden aan iets (een stromingslijn, een ankerlijn, een rots) wanneer de stroming je achteruit probeert te duwen, en meegaan wanneer het je vooruit draagt. Niets om je aan vast te houden? Zwem rustig genoeg vooruit om op dezelfde plek te blijven. De stroming voorwaarts en achterwaarts zijn ongeveer gelijk en heffen elkaar op.

Stap 3: Timing is alles

Wacht op een periode van zwakkere stroming om je beweging te maken. Ga je het water uit? Als je het juiste moment kiest, kun je meeliften op een instroming naar de ladder of rots, je vasthouden tijdens de uitstroom, en eruit klimmen tijdens het stilstaande water voor de volgende instroming. Ga je door een opening in een wrak of een doorgang zwemmen? Doe hetzelfde: maak gebruik van de instroming om naar de rand te zwemmen, hou je vast tijdens de tegenovergestelde kracht, en gebruik de rustige periode en instroming om erdoorheen te zwemmen en weg te zwemmen van de opening waar de stroming het sterkst is. Wees voorzichtig bij het naderen. Het is beter om net tekort te komen bij de ladder of opening en het opnieuw te proberen dan er tegenaan te worden geworpen.

Wanneer is stroming het sterkst:

  • In ondiep water. Meestal kun je stroming vermijden door onder de 3 tot 6 meter te gaan. (Dit hangt af van de grootte van de golven.)
  • Bij grote golven. Grote branding betekent dat de stroming niet alleen sterker is, maar ook dieper reikt.
  • Bij smalle openingen. Herinner je je het venturi-effect? Stroming versnelt in openingen tussen rotsen en door openingen in wrakken.
  • Rond stilstaande objecten. Wanneer het water een omweg moet maken rond een rotsformatie of een wrak, stroomt het sneller.

Waarom beweegt de boot niet?

Jij en de boot drijven allebei. Hoe kan het dat de stroming jou beweegt maar niet de boot? Eigenlijk beweegt de boot waarschijnlijk wel, vooral als het klein is. Maar hoe zwaarder het (of enig object) is, hoe meer inertie het heeft om weerstand te bieden aan de stroming. Bovendien kan de boot groot genoeg zijn om meerdere golven tegelijk te overspannen – in dat geval heffen instromen en uitstromen elkaar op en is de boot net zo stil als een rots. Daarnaast weerhoudt de ankerlijn de boot van beweging als deze voor anker ligt.