Bootverkeer – Wat nu?

Je veiligheidsstop op 5 meter wordt begeleid door het geluid van bootmotoren? Hier is hoe je naar de oppervlakte kunt komen zonder in stukken te worden gesneden.

Stap 1: Raak niet in paniek

Afgezien van onderzeeërs en olietankers ben je veilig op 5 meter diepte. Luister een tijdje naar het geluid van de motor en de schroef en wacht op een relatief rustige tijd. Goed nieuws: Geluid draagt verder onder water, dus je kunt het van verder weg horen. Slecht nieuws: Je kunt niet bepalen uit welke richting het geluid komt. Als het geluid harder wordt, nadert de boot; als het vervaagt, vertrekt de boot. Als er het ankerketting van een andere boot is, de rand van een rif of ondiep water in de buurt, ga daar dan naar toe om naar de oppervlakte te komen. Anders, wanneer de kust relatief vrij lijkt:

Stap 2: Naar boven zwemmen

Laat je trimvest leeglopen en zwem omhoog met licht negatieve drijfvermogen door met je vinnen te zwemmen. Blijf negatief in geval je snel weer moet duiken. Door de breking van het licht in het water kun je niet veel van het oppervlak zien, maar draai terwijl je omhoog gaat zodat je in alle richtingen kunt kijken en het vroegste teken van gevaar kunt zien. Houd je kompas in je hand, klaar om een peiling te nemen.

Stap 3: Neem een peiling

Wanneer je de oppervlakte bereikt, doe dan een snelle scan van 360 graden. Als alles een paar minuten veilig lijkt, neem dan een kompaspeiling naar de duikboot (of je uitgangspunt aan de kust), stel de ring van het kompas in en keer terug naar een veilige diepte – 5 meter of meer. Navigeer met behulp van het kompas naar je uitgangspunt en kom zo dicht mogelijk bij de oppervlakte. Zwem nooit over een gebied dat minder dan 3meter diep is, zelfs als je geen boten ziet. Er kan elk moment één opduiken. Soms zie je een veilige maar omwegroute aan de oppervlakte. Je zou bijvoorbeeld een keten van afgemeerde boten kunnen volgen of de rand van een rif.

Als het moet: Duik!

Als je naar de oppervlakte komt en een boot op je af ziet komen, maak dan een hoekduik. Trek jezelf omhoog met je armen terwijl je je benen intrekt en naar voren buigt, gooi dan je benen zo hoog mogelijk in de lucht zodat hun gewicht je naar beneden stuwt. Trap naar beneden zodra je vinnen onder water zijn. De bootbestuurder ziet misschien je vinnen en wijkt af. Als dat niet het geval is, laat hem dan liever tegen je benen botsen dan tegen je hoofd.