Hoofdpijn

Door het duiken kunnen op verschillende manieren hoofdpijn ontstaan. (Uitstralende) nek- en rugpijn door niet juist gedragen of te zware duikmaterialen, vochttekort (dehydratatie), zonnesteek, te strakke duikbrillen, per ongeluk drinken van zoutwater tijdens een duik of de geestelijke druk om een herhalingsduik uit te rekenen.

Voor alle duidelijkheid dit zijn de meest voorkomende duiken gerelateerde oorzaken van hoofdpijn:

Kooldioxide hoofdpijn

Symptomen:   dof, kloppende hoofdpijn na het duiken die niet overgaat met een paracetamol of migraine medicijnen.
Oorzaak:        Kooldioxide wordt opgebouwd in het lichaam, vaak door onjuiste ademhaling. Hierdoor neemt de bloedstroom naar je hersenen toe, waardoor er bloed met een toegenomen concentratie CO2 hier naartoe wordt getransporteerd.

Tegengaan/oplossen:

  • Adem dieper in en uit. Check of je duikuitrusting goed past. Een te krap natpak of trimvest kan de oorzaak zijn dat je longen niet genoeg kunnen uitzetten.
  • Adem sneller. Een abnormaal lange tijd tussen ademteugen zorgt ervoor dat CO2 kan opbouwen in de longen en het bloed. Probeer geen ademhalingen over te slaan.

Spanningshoofdpijn

Symptomen:   Pijn achter in de nek en het hoofd
Oorzaak:        Spierspanning in de nek en in de kaken veroorzaakt door allerlei spanningen die het duiken in o.a. onbekende situaties met zich meebrengt

Tegengaan/oplossen:

  • Duik volgens je brevetdoelstellingen. Een dooddoener, maar over het algemeen verdwijnen dit soort klachten als een duiker zich zekerder gaat voelen over zijn eigen capaciteiten, de duikomgeving en zich leert te relaxen.

Sinus gerelateerde hoofdpijn

Symptomen:   Pijn in je voorhoofd of aangezicht tijdens het afdalen of opstijgen.
Oorzaak:         Niet goed kunnen klaren van de sinussen. Zowel tijdens het afdalen en opstijgen. Factoren die hier onder andere een rol bij spelen zijn gezwollen slijmvliezen in de neus en sinussen, vaak veroorzaakt door een allergie of een griepje.

Tegengaan/oplossen:

  • Langwerkende medicatie tegen verstopte sinussen kan deze hoofdpijn verlichten. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om langzame afdalingen en opstijgingen uit te voeren en vaak te klaren.

Hoofdpijn door decompressieziekte

Symptomen:   Hoofdpijn door een neurologische aandoening. De symptomen voor decompressieziekte kunnen zijn: pijn in armen, benen of gewrichten, jeuk, huiduitslag, lokale zwellingen, misselijkheid of overgeven, duizeligheid, suizende oren en extreme vermoeidheid
Oorzaak:        Type II decompressie-ongeval of een arteriële gas-embolie

Tegengaan/oplossen:

  • Hyperbare zuurstoftherapie. Hoofdpijn, samen met boven beschreven neurologische aandoeningen zijn een aanwijzing dat je “lijdt” aan een Arterieel Gas Embolie (AGE) of een type II decompressieziekte. Neem contact op met een duikerarts in bijvoorbeeld Den Helder (in Nederland) of DAN (Divers Alert Network) en zorg dat je in de dichtstbijzijnde decompressiekamer terechtkomt.