Waarom moet ik toch altijd zo nodig plassen met duiken?

Lieve Mona,

Als ik aan het duiken ben moet ik vaak plassen, zelfs als ik kort daarvoor nog naar de wc ben geweest. Hoe kan het dat ik zo snel weer moet plassen?

Dit fysiologische fenomeen is te wijten aan de reactie die je lichaam heeft op overdruk.

Bloed wordt op een andere manier dan gebruikelijk door je lichaam gepompt, dit heeft tot gevolg dat de hypothalamus klier de indruk krijgt dat er teveel vocht in je lichaam aanwezig is. De nieren worden hierdoor geactiveerd om het “overschot” aan vocht uit je bloed te verwijderen. Dit komt dan als urine in je blaas terecht.

Maar hoe kan je dit voorkomen?

  • Vermijdt het drinken van vochtverdrijvende dranken als koffie (cafeïne)
  • Het bewust uitdrogen van jezelf (weinig tot niet drinken voor het duiken) lijkt een goed idee, maar dit verhoogt juist de vermoeidheid en leidt tot een verhoogt risico op decompressie ziekte.
  • Probeer warm te blijven. Een bijverschijnsel van koude is dat het lichaam meer urine gaat produceren. Als je een kap of iets dergelijks draagt onder je natpak voordat je gaat duiken, bijvoorbeeld een bootduik, voorkom je de situatie dat je moet plassen op een moment dat dit helemaal niet uitkomt.
  • Zorg dat je gezond, uitgerust en nuchter bent. Een groot aantal medicijnen kan  ervoor zorgen dat je lichaamstemperatuur ontregeld raakt, dit komt vooral door het afknijpen van de bloedvaten naar de huid. Iedereen kent ook het gevoel van koud hebben als je moe bent. Alcohol is zo mogelijk nog slechter voor de temperatuur huishouding van je lichaam.
  • Spek op je botten is misschien wel prettig, vooral als je bedenkt dat dikke mensen het langer uithouden in koud water (hogere alfa-tijd). Maar het is beter om fysiek fit te zijn.