Afwisselende vinslagen

Soms is het goed om een optie te hebben.

De schaarslag

Gebruik de schaarslag wanneer je op je zij zwemt, zodat je een andere duiker kunt helpen, een instructeur kunt volgen, of naar een muur of wrak kunt kijken terwijl je er langs zwemt. Het is ook een goede vinslag om een verkrampte spier te verlichten terwijl je met je voeten fladdert. Breng één been voor je en het andere achter je, ontspan je knieën en enkels zodat je vinnen met minimale weerstand in het water meebewegen. Strek vervolgens je benen en sla ze samen. Glijd een moment voordat je de vinslag herhaalt. Hoewel de schaarslag op beide manieren kan worden uitgevoerd, gaat meestal het onderste been naar voren terwijl het bovenste been naar achteren gaat.

De dolfijnslag

Gebruik de dolfijnslag als je een vin verliest of als je een burst van snelheid wilt. Hoewel het de snelste vinslag kan zijn, kost het veel energie en is het moeilijk om te leren. De meeste mensen maken de fout door bij de heup te buigen, waardoor de billen omhoog gaan en het hoofd omlaag. Houd in plaats daarvan je hoofd en schouders zo stabiel mogelijk en begin de slag in je buik. Van daaruit moet het door je lichaam golven naar je heupen, billen, hamstrings, kuiten en enkels. Als je een vin verloren hebt, kruis je die voet over de enkel van de andere. Een probleem voor duikers: zelfs als de dolfijnslag correct wordt uitgevoerd, raakt je tank meestal je onderrug en je hoofd.

De “fladder”slag

Veel duikers hebben een vinslag alsof ze op een fiets zitten: ze brengen hun knieën te ver omhoog en duwen uiteindelijk met hun hielen naar achteren. Laat in plaats daarvan je knieën slechts licht buigen en wijs je vinnen recht naar achteren. De slag moet uitgevoerd worden vanuit je heup. Houd het aanvankelijk langzaam en zacht en concentreer je op de techniek, niet op de kracht. De fladderslag is een efficiënte slag om te gebruiken met vinnen omdat het de kleinste hoeveelheid weerstand biedt tijdens het zwemmen onder water.

De frogkick en aangepaste “fladder”slag

Gebruik deze vinslagen voor wrak- en grotbinnendringing of overal waar je dicht bij de bodem bent en geen silt wilt opwoelen. Voor een frogkick buig je je knieën 90 graden en je enkels 90 graden, zodat je vinnen parallel aan de bodem staan maar boven je lichaam. Draai nu je vinnen naar buiten en sla ze samen. Voor een aangepaste fladderslag maak je kleine fladderslagen vanuit je enkels. Houd je vinnenbewegingen klein en langzaam zodat je zo min mogelijk water verstoort. Als je de deze vinslagen goed beheerst, kan je deze lang volhouden en kost dit het minste energie.