Omgaan met vast zitten tijdens een duik

Vastzitten in een onhandige verstrengeling? Het gebeurt ook onder water. Als het gebeurt, is hier hoe je ermee om kunt gaan.

Stap 1: Wees voorbereid.

Draag twee messen, ver uit elkaar gemonteerd – bijvoorbeeld op je kuit en borst – zodat je altijd een mes kunt bereiken, ongeacht welk deel van je verstrikt is geraakt. Houd ze scherp. Monteer ze zodanig dat je ten minste één mes, bij voorkeur beide, met beide handen kunt bereiken. Een mes moet klein zijn met een scherpe punt die in nauwe ruimtes kan komen. Een gekartelde rand is het meest effectief bij grote touwen zoals kreeftenval lijnen en dikke klonten kelp en zeewier. Scharen of lijnsnijders werken het beste bij monofilament. Stroomlijn vervolgens je uitrusting. Bevestig je mes aan je been aan de binnenkant van je been. Draag je snorkel in een messen- of trimvestzak, of laat het aan land. Bevestig je eerste trap met de draaikoppeling naar beneden (als de jouwe er een heeft). Bevestig instrumenten dicht bij je lichaam. Gebruik geen haakjes met veersluiting (waarbij de haak openzwaait door een veer) omdat ze vast kunnen haken aan lijnen en zeewier. Plak de uiteinden van je vinbandjes en maskerbandjes vast. Neem geen onnodige uitrusting mee.

Stap 2: Wees oplettend.

Let tijdens het zwemmen op je voortgang door het water. Begin je langzamer te worden? Misschien

 sleep je iets mee. Vaak letten duikers niet op hun eigen beweging (of het ontbreken ervan) door het water en blijven ze doorzwemmen totdat ze goed en wel vastzitten. Merk het probleem echter vroeg op en het zal gemakkelijker zijn om ermee om te gaan.

Stap 3: Blijf kalm.

Als je vast komt te zitten, probeer dan niet los te trappen; dat maakt het alleen maar erger. Draai je lichaam niet rond om te zien waar je aan vastzit; dat zal het alleen maar om je heen wikkelen. Beweeg in plaats daarvan zo min mogelijk. Sein je buddy om hulp en laat hem omgaan met de vislijn, kelp, wat dan ook, terwijl jij stil blijft liggen. Geen buddy? Voel voorzichtig met je handen totdat je het probleem vindt. Panikeer vooral niet en begin niet te worstelen. Als je niet bij de verstrengeling kunt komen, zul je je uitrusting moeten afdoen. (Daarom heb je dit geoefend tijdens training.) Onthoud dat je de ademautomaat niet uit je mond moet halen en onderbreek je ademhaling niet. Houd je dieptemeter in de gaten.

Stap 4: Bevrijd jezelf.

Grijp niet meteen naar je mes. Zeewier en kelp kunnen meestal met je handen worden gebroken.  Lijnen kunnen vaak worden opgetild en losgemaakt. Als een mes nodig is, zul je waarschijnlijk beide handen nodig hebben – één om de spullen stevig vast te houden en één om het te snijden. (Dat is een goede reden om scharen mee te nemen.) Onthoud: zaag grote lijnen en snijd of knip het kleine spul. Om monofilament te snijden, maak je een lus in één hand en snij je de lus met het mes. Snijd niet naar je vrije hand als je dat kunt vermijden. En beschadig je slangen niet.