Trimvest onderhoud: Wat te doen na elke duik

Wil je je trimvest in topconditie houden? Zorg er dan goed voor.

Inspecteer het trimvest.

Zoek naar kleine scheurtjes en gaatjes, defecte bevestigingen en losse stiksels. Repareer ze nu, voordat kleine problemen grote worden.

Was het trimvest.

Weken in een bad is veel beter dan sproeien met een slang. Gebruik warm schoon water. Je kunt een mild schoonmaakmiddel toevoegen. Bedien de inflatorknoppen terwijl deze onder water zijn. Was ook de binnenkant: Vul het trimvest gedeeltelijk met water en vervolgens met lucht. Schud het heen en weer en laat het water weglopen via zowel het mondinflatieventiel als het nood loosventielen terwijl je in het trimvest knijpt.

Droog het trimvest.

Hang het trimvest op of zet het rechtop in de schaduw terwijl het gedeeltelijk opgeblazen is. Plaats het met de slang naar beneden om druppels van binnenuit op te vangen. Bedien na een tijdje drogen het deflatieventiel om het trimvest leeg te laten lopen.

Vouw voorzichtig op.

Vermijd overmatige belasting. Let op dat je de verbinding tussen de slang en de body van het trimvest niet belast.

Bewaren van je trimvest.

Bewaar je trimvest gedeeltelijk opgeblazen. Bescherm het tegen zonlicht, ozon, uitlaatgassen, dampen van oplosmiddelen, enz. Als je trimvest in de garage moet blijven, is het misschien het beste om het in een stevige vuilniszak te sealen.

Test de ventielen.

Druk de inflator-  en de deflatorknop in en controleer of deze bewegen. Plakkerigheid kan duiden op zand of zout aan de binnenkant. Doe dezelfde test met de loosventiele(en). Als wassen het niet verhelpt, kan je overwegen om de ventielen los te schroeven en deze op een andere manier te reinigen. Denk hierbij aan een tijdje laten weken in schoonmaak azijn, of een behandeling in een ultrasoon bad. Als dat lastig is, vraag dan aan een ervaren duiker of instructeur of ie jouw kan helpen.

Schrob je trimvest

Gebruik een kleine borstel zoals een tandenborstel om het klittenband te schrobben en zand eruit te halen.

Controleer op lekkages.

Blaas het trimvest op met behulp van de inflator of doe dit met je mond en dompel ‘m onder om lekkages te zoeken. Draai het in alle richtingen zodat kleine luchtbelletjes de kans krijgen om te ontsnappen.