Win het van de rugpijn!

Duiken houdt in dat je regelmatig met zwaar materiaal te maken krijgt. Vooral de persluchtflessen zijn onhandelbaar. De “relatief” lichte, 9 kg, 8 liter flessen tot de 18 kg zware 15 liter flessen zorgen ervoor dat je rug zo zwaar belast kan worden dat er rugklachten optreden.

Rugklachten zijn rare zaken, zo kan het wezen dat een blessure die je hebt opgelopen toen je 20 was pas op je 40e  voor problemen gaat zorgen.

Helaas is het zo dat sommige van die “jonge” divemasters die zo stoer met de flessen aan het rondslingeren zijn, op een zekere dag kreupele mannen en vrouwen worden.

Gelukkig hoef je jezelf niet aan te sluiten in hun rangen, gezond verstand en een aantal tips kan dit voorkomen.

9 tips om rugklachten te voorkomen.

  1. ‘Omarm’ je fles. Een persluchtfles lijkt er haast op gemaakt om rugblessures te bevorderen in plaats van te voorkomen. Omdat een fles slechts aan één kant een handvat heeft word je aangemoedigd de fles met één hand te tillen waardoor je je rug eenzijdig belast. Het is beter om de fles schuin voor je borst in beide armen vast te houden, als een baby.
  2. Draag ‘m. Als je een fles naar een boot moet dragen, draag hem dan (met je trimvest) op je rug. Hetzelfde geldt voor je loodgordel als je die een endje moet dragen: doe hem alvast om je middel.
  3. Vraag om hulp. Het is het beste voor je rug om je buddy je trimvest vast te laten houden, zodat jij beide armen er door kunt steken en alles goed vast kunt maken vóór je het gewicht van de fles op je rug neemt. Veel duikers doen hun vest + fles in hun eentje om en dat zorgt voor overbelasting van schouder of rug.
  4. Gebruik je benen. Buig door je knieën als je iets optilt en til dicht bij je lichaam.
  5. Til dicht bij je lichaam. Als je een gewicht, loodgordel of perslucht fles, verder van je lichaam draagt, wordt de spanning op je rug groot, te groot.
  6. Draai op je voeten. Bij het doorgeven van duik materiaal is het verstandig om op je voeten te draaien en niet alleen met je bovenlichaam.
  7. Het regelmatig doen van rek- en strekoefeningen kan rugpijn voorkomen.
  8. Zeg nee. Als je echt moet “scheuren” om iets op te tillen, moet je het eigenlijk laten staan en hulp vragen.
  9. Klim langzaam. Een kwetsbaar moment voor je rug kan zijn wanneer je weer aan boord klimt na een bootduik. De boot beweegt, je bent loodzwaar en staat niet zo stabiel. Als je je in allerlei
  10. bochten wringt om niet te vallen, kun je gemakkelijk je rug overbelasten of een verkeerde beweging maken. Het is beter om heel langzaam aan boord te komen. Gebruik beide armen om het gewicht zo goed mogelijk te dragen. Zoek handvaten boven je en verdeel je gewicht alvorens je je voeten verplaatst naar de volgende trede op het trappetje.