Nitrox Basis

Algemeen

Op 26 juni is de specialty Nitrox Basis gegeven. Naast 4 deelnemers van DVHHW waren er ook 4 deelnemers van OWSV De Fortuin. Veel handen schudden en namen proberen te onthouden bij onbekende personen. En op tijd beginnen, wat zowaar goed lukte. Als eerste de veiligheid.

Het kwam goed uit dat we in de brandweerkazerne van Heerhugowaard terecht konden. Er was behoorlijk wat theorie. Hypoxie, Hyperoxie, zuurstofschoon, pO2, Max pO2, MOD. De meeste begrippen waren snel duidelijk en de tijd vloog voorbij. Het gebruiken van verschillende zuurstofmeters op een gevulde stage zorgde voor een goed gevoel bij het gasmeten. Uiteindelijk hadden de cursisten, ook door hun eigen voorbereiding, de belangrijkste punten goed in hun hoofd zitten. Tijd voor de praktijk!

Voor de praktijk was afgesproken om naar Vinkeveen te gaan, vooral omdat hier Nitrox gevuld kan worden, ook tussen de duiken door. Mike van Air Diving zorgde voor een korte uitleg over vul installaties en het vullen van Nitrox. Niet alleen de cursisten, maar ook de begeleiding vond dit onderdeel erg leuk. Onderwijl werden flessen gevuld en vergunningen geregeld, zodat alles klaar stond voor de 1e duik. Vooraf aan de eerste duik werd de max pO2 verlaagt naar 0,7bar en ineens was daar een hele reële dieptelimiet waar de buddy paren zich aan moesten houden. Dit gaf onder water het nodige denkwerk omdat de begeleider van een buddypaar juist de opdracht had gekregen om door die limiet heen te willen gaan. Voor de 2e duik werd de fles inhoud aangevuld met perslucht waardoor een ander Nitrox mengsel ontstond per duiker. Een goede gasanalyse werd nog belangrijker en de buddyparen moesten nogmaals hun dieptelimiet bepalen met de max pO2 van 0,7bar. Ook bij deze duik gaf dat weer nieuwe inzichten.

Met deze 2e duik werd de specailty afgerond, waarbij vooral de opmerkingen ‘goed bezig geweest en lekker praktisch’ langskwamen. Op naar de volgende specialty!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.