Als het gaat om probleemloos duiken, is voorkomen beter dan genezen.
1. Warm kleden.
Ervaren duikers weten dat onderkoeling hun reflexen vertraagt, hun denkvermogen dof maakt en het risico op decompressieziekte vergroot. Afkoeling stapelt zich op van duik tot duik, zelfs in tropisch water. Professionals dragen daarom vaak meer beschermende kleding dan beginners. Ze nemen extra kledingstukken zoals vesten en caps mee, zodat ze zich kunnen aanpassen aan de omstandigheden. Ze zorgen er ook voor dat ze warm blijven tijdens het oppervlakte-interval en aan land.
2. Vroeg de duikbuddy controleren.
Vooral als hun duikbuddy een vreemde is, starten professionals vroeg met communicatie. Ze letten op tekenen van stress, zoals nervositeit of opschepperij, en letten ook op lichaamstaal. Hoe beter ze elkaar kennen voordat ze de duik plannen, hoe groter de kans dat ze het plan kunnen uitvoeren.
3. Controleer hun instrumenten.
Ervaren duikers controleren al hun uitrusting zorgvuldig, maar besteden speciale aandacht aan de instrumenten. Ze zorgen ervoor dat ze de duikcomputer vroegtijdig starten en controleren of deze goed werkt. Ze houden hun manometer in de gaten terwijl ze door hun ademautomaat ademen; een fluctuerende naald duidt op een probleem.
4. Luister naar de briefing.
Ervaren duikers besteden juist meer aandacht aan de duikbriefing, niet minder. Ze weten dat niemand alles weet en ze zijn sneller geneigd om lokaal advies te vragen over een duiklocatie. De “allesweter” daarentegen toont zijn onervarenheid.
5. Controleer de stroming.
Professionals weten dat de menselijke duiker, hoe fit ook, een van de zwakste zwemmers in de oceaan is en gemakkelijk kan worden overweldigd door zelfs een matige stroming. Na het luisteren naar de briefing controleren ze zelf de richting van de stroming en geven de voorkeur aan het beginnen van de duik door er tegenin te zwemmen.
6. Oriënteer de locatie met een kompas.
Na het horen van de beschrijving van de duiklocatie gebruiken professionals hun kompas om “hun positie te bepalen”, zodat ze weten welke richting ze moeten volgen om terug te keren naar de boot. Ze maken een mentale kaart van de locatie en oriënteren deze op de windstreken van het kompas.
7. Vroeg druk compenseren.
Het meest voorkomende duikgerelateerde letsel is middenoorbarotrauma, veroorzaakt door het niet goed compenseren van de oren. Ervaren duikers beginnen met druk compenseren voordat ze het water ingaan en zorgen ervoor dat ze regelmatig compenseren, vooral tijdens de eerste 10 meter van de afdaling.
8. Maak een to-do lijst.
Een versleten band? Een gebarsten slang? Een snelkoppeling die niet snel loslaat? Professionals weten dat ze een to-do lijst moeten maken van apparatuur problemen die binnenkort aandacht nodig hebben, zodat ze niets vergeten. Ze maken de reparaties zodra ze thuis zijn, voordat ze hun uitrusting opbergen.