Gebruik deze acht tips om de kou uit elke duik te halen.
Zelfs tropisch water, zo warm als een zwembad, voelt koel aan in vergelijking met de kerntemperatuur van je lichaam van 37°C. Je moet extra energie verbranden om verloren lichaamswarmte aan te vullen, en aan het einde van een duikdag of halverwege een week duiken zul je je uitgeput voelen.
Als je na de duik meer afgekoeld bent dan aan het begin, neemt ook je risico op decompressie ziekte toe. Dat komt doordat warme weefsels gas efficiënter overdragen dan koude weefsels – ze hebben een betere bloeddoorstroming. Je neemt dus efficiënt stikstof op aan het begin van de duik wanneer je warm bent, en ontlucht minder efficiënt aan het einde wanneer je koud bent.
Hier is hoe je de duik even warm – of bijna even warm – kunt eindigen als dat je begon:
- Draag een duikcap.
Het moet het eerste stuk thermische bescherming zijn dat je overweegt, niet het laatste, omdat tot 40 procent van je warmteverlies via je hoofd gaat.
- Stop de lekken.
Het beste wetsuit of droogpak is waardeloos als er te veel koud water binnenkomt. Een redelijk strakke pasvorm is het beste, hoewel je je niet verstikt wilt voelen of je borstkas niet volledig kunt uitzetten. Repareer kapotte ritsen en gespleten naden. Besteed speciale aandacht aan de nekopening – zoek naar een wetsuit met een verstelbare, goed afgedichte kraag die strak past.
- Bedek jezelf.
Warmteverlies is het grootst waar koud water over de huid stroomt, dus een dunne overall is warmer dan een veel dikkere shorty.
- Doorbreek de wind.
Tussen duiken wordt een nat exposure suit een moeraskoeler. Veel duikers verliezen eigenlijk meer warmte tussen duiken door dan in het water. Droog het pak af en draag een parka of windjack, of trek het pak uit en droog jezelf af. Droog ook je haar en draag een muts.
- Blijf ondiep.
Wetsuits zijn effectiever in ondiep water omdat ze in verhouding tot de diepte samendrukken. Samendrukking maakt de luchtbellen plat, die de enige isolatie van het pak vormen. Bovendien koelt het inademen van lucht onder minder druk je minder af.
- Voeg lagen toe.
Een vest of een instapjack, misschien met een cap eraan bevestigd, is een economische manier om warmte toe te voegen aan een overall. Zorg er echter voor dat het goed aansluit, zodat er geen water tussen de lagen door kan stromen.
- Vergeet wonderstoffen.
Polypro en dergelijke werken misschien goed in de lucht, maar onder water wordt alle isolerende lucht eruit gedreven. Voor wetsuits is neopreen de echte deal. Een fleecetrui onder je wetsuit zal waarschijnlijk alleen maar rimpels veroorzaken die de waterstroom bevorderen.
- Ga naar de oppervlakte als je begint te rillen.
Onbeheersbaar rillen is een waarschuwingssignaal van onderkoeling. Dat betekent dat het tijd is om uit het water te gaan en op te warmen.